• +381641329336
  • office@cegrad.org
  • Radenka Rankovića 13, Obrenovac

CeGraD izabran za Resurs centar za Južnobanatski i Beogradski okrug u okviru programa „Mladi su zakon“

I ove godine Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije podržava realizaciju programa MLADI SU ZAKON, i kroz njega organizaciju najmanje 88 lokalnih omladinskih volonterskih projekata i 35 međunarodnih volonterskih kampova širom zemlje. Centar za građansko delovanje je i ove godine izabran za Resurs centar za Južnobanatski i Beogradski okrug. U saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Pančeva, Kancelarijom za mlade opštine Bela Crkva, Kancelarijom za mlade opštine Obrenovac, Mladim istraživačima Srbije, Udruženjem građana „Connecting people“, Fondacijom za mlade Obrenovca, Organizacijom za promociju aktivizma „OPA“, Udruženjem studenata sa hendikepom, Organizacijom „Kompas – Kreativni omladinski centar Pančeva za borbu protiv side“, Centar za građansko delovanje kao resurs centar će uskoro objaviti Konkurs za finansiranje omladinskih volonterskih projekata u cilju podsticanja aktivizma i volontiranja mladih. 

Uz stručnu i tehničku pomoć izabranih 11 resurs centara, finansiraće se najmanje 88 lokalnih omladinskih volonterskih projekata u iznosu od 6.6 miliona dinara, koji će biti realizovani do kraja godine. Zahvaljujući ovim projektima neformalne grupe mladih i udruženja mladih će uređivati prostore za mlade, sprovoditi akcije zaštite životne sredine, podsticanja humanosti, razumevanja, tolerancije i jednakih šansi za sve mlade, aktivnosti međugeneracijske solidarnosti, zdravih i bezbednih stilova života. Konkurs će biti objavljen uskoro!

Pored toga, kroz ovogodišnji program MLADI SU ZAKON, a u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije – Volonterskim servisom Srbije, realizovano je 35 međunarodnih volonterskih kampova širom Srbije, koji su uključili više od 600 mladih ljudi iz inostranstva i cele Srbije, a koji su se na svrsishodan način stavili na raspolaganje u službu razvoja lokalnih zajednica, u ukupnoj dužini od 353 dana i 26.100 volonterskih sati. Fokus u izboru volontera je stavljen na mlade sa smanjenim mogućnostima, mlade iz ruralnih i udaljenih sredina sa otežanom komunikacijom, koji nisu putovali van zemlje, ne znaju engleski i nemaju kompjuter. Direktnu realizaciju međunarodnih volonterskih kampova, Ministarstvo finansira sa 3.5 miliona dinara.

________________________________
Od 2010. godine, tokom realizacije programa MLADI SU ZAKON, finansirano je više od 1420 omladinskih ad-hoc volonterskih projekata realizovanih od strane udruženja mladih i neformalnih omladinskih grupa kojima su uređivani prostori za mlade u lokalnim zajednicama, sprovođene akcije za zaštitu životne sredine, akcije u cilju podsticanja humanosti i solidarnosti, razumevanja i tolerancije, bezbednosti, međugeneracijske saradnje i preduzetništva mladih. Pored toga, organizovano je i 27 omladinskih radnih akcija, a u 162 međunarodnih volonterskih kampova od 2014. godine uz podršku Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije učestvovalo je preko 1200 volontera iz više od 25 zemalja i više od 1300 mladih iz Srbije i poklonilo više od 114 600 volonterskih sati.

Оставите одговор