Zapošljavanje mladih u lokalnih zajednicama

Centar za građansko delovanje  i Građanske inciijative su organizovale okrugli sto „Zapošljavanje mladih u lokalnim zajednicama" 8. juna 2012. godine u Obrenovcu. Rezultati istraživanja o stavovima mladih prema preduzetništvu kao i o lokalnim savetima za zapošljavanje predstavljeni su ovom prilikom.
Nezaposlenost predstavlja jedan od ključnih problema mladih u Srbiji. Skoro polovina mladih je nezaposlena, a deo mladih koji je zaposlen, radi u generalno lošim uslovima, često na crno, za nisku platu, na pozicijama koje su ispod piozicija za koje su se kroz školovanje kvalifikovali, u neravnopravnom položaju u odnosu na starije kolege koje obavljaju isti posao.

Mladi su ti koji najteže pronalaze posao, a prvi ga gube. Posledice lošeg socio-ekonomskog položaja mladih ispoljavaju se u povećanim migracijama ka većim gradovima i inostranstvu, porastu vršnjačkog nasilja, adolescentske delikvencije i upražnjavanja nezdravih stilova života. Zbog svega navedenog, lokalne samouprave ali i drugi akteri u lokalnoj zajednici imaju važnu ulogu i odgovornost u obezbeđivanju podsticajnog ambijenta za lični i profesionalni razvoj mladih i njihov ostanak u svom gradu.

Lokalni savet za zapošljavanje Obrenovca je usvojio mere za 2012. godinu pa su one bile tema diskusije više od 30 predstavnika/ca organizacija civilnog društva, sindikata, filijale Nacionalne službe za zapošljavanje i ostalih prisutnih na okruglom stolu.

Okrugli sto je organizovan u okviru projekta "Za smanjenje siromaštva - civilno društvo i odgovorna vlada" kog finansira Norveško ministarstvo inostranih poslova a sprovodi Institut za održive zajednice.